I Orsakompassen nummer 17 2019

WILLKOMMEN!

Jag heter Sofia Diefke och är tyskalärare på Orsaskolan och jag ska i kommande nummer av Orsakompassen berätta varför det är viktigt att kunna tyska. Tysk-Svenska Handelskammaren och Tyska Ambassaden i Stockholm har startat projektet ”Deutsch – Ditt val”. Projektet stöttar satsningar på tyska språket vid landets grund- och gymnasieskolor. Målet är att fler elever ska välja att läsa tyska. Orsaskolan är en av de cirka 80 skolor i Sverige som valts ut till projektet.

I den här spalten kommer du att få bekanta dig mer med landet Tyskland. Det blir smakprov på bland annat språket, maten, resmål, sevärdheter, musik och tävlingar med tyskinspirerade vinster. ”Deutsch – Ditt val” För mer tyska i svenska skolor.

Väl mött i kommande nummer av Orsakompassen!

Sofia Diefke, tyskalärare på Orsaskolan.

… Fanta uppfanns av doktor Schetelig, chefskemist på Coca-Colas tyska dotterbolag, under 1940-talet och var ett alternativ till Coca-Cola eftersom det var svårt att importera de hemliga ingredienserna som ger Coca-Cola sin goda smak. Namnet kommer från det tyska ordet Fantasie som betyder fantasi.

Deutsch – Ditt val I samarbete med

I Orsakompassen nummer 18 2019

Därför är det bra att kunna tyska

1. Omkring 100 miljoner européer har tyska som modersmål.

2. Det finns över 900 tyskägda företag i Sverige som sysselsätter fler människor än bolag från något annat land.

3. I Tyskland finns omkring 1100 registrerade svenska företag.

Sofia Diefke, tyskalärare på Orsaskolan.

… ADIDAS är tyskt. Grundaren av det världsberömda sportmärket hette Adolf Dassler (med smeknamnet ADI). Adolfs bror Rudolf grundade senare märket PUMA.

Deutsch – Ditt val I samarbete med

Upphovsrätt © 2021